Orice (viitoare) mămică își dorește ce este mai bun pentru copilul ei. De aceea, este foarte important ca în perioada de sarcină și alăptare mama să se asigure că îi oferă bebelușului tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și pentru a-i acoperi nevoile nutriționale – chiar din perioada in utero.

Creștere adecvată în greutate este esențială pentru o sarcină fără probleme pentru că ea determină dezvoltarea țesuturilor materne, a fătului și placentei și a depozitelor materne de lipide și proteine atât de necesare pentru sănătatea mamei și bebelușului.

Pe lângă preocuparea legată de dezvoltarea armonioasă a fătului, ca femeie însărcinată îți dorești să eviți o creștere semnificativă în greutate pe perioada sarcinii speriată de spectrul kilogramelor în plus de care va trebui să scapi după naștere.

Curele de slăbire sunt categoric interzise în timpul sarcinii, iar tu, ca viitoare mămică, trebuie să se concentrezi pe o dietă echilibrată, sănătoasă și concepută special pentru a face față provocărilor cu care se confruntă organismul tău în această perioadă atât de delicată.

De aceea, una dintre principalele preocupări ale tale trebuie să fie nutriția personală – nutriție care trebuie adaptată și perioadei de alăptare.

Nutriția pe perioada sarcinii

Pentru orice femeie însărcinată există o lungă listă de suplimente recomandate de ”binevoitori” însă este important de punctat că administrarea acestor suplimente la întâmplare și fără monitorizarea atentă a unui specialist este periculoasă pentru tine și pentru bebelușul tău.

Specialistul Getika Holistic Life se bazează pe anii de experiență în domeniul și pe istoricul fiecărei paciente în parte pentru a-i pune la dispoziție o dietă echilibrată cu un suport nutritiv optim care asigură aportul necesar al celor mai importante elemente pentru o sarcină sănătoasă:

  • Acid folic: necesar atât mamei pentru creștere în greutate, cât și pentru dezvoltarea armonioasă a fătului
  • Vitamina A: pentru a preveni nașterea prematură și o greutate mică la naștere. Aportul excesiv de vitamina A poate duce la apariția malformațiilor congenitale
  • Vitamina C: un deficit de vitamina C poate provoca pre-eclampsie sau ruptura prematură a membranelor

Nutriția pe perioada lactației

Nevoile nutriționale din perioada lactației sunt mai mari decât cele din perioada sarcinii, bebelușul dublându-și greutate în primele 6 luni de viață – laptele matern fiind sursa sa ideală de hrană, asigurându-i nutrienții, factorii de protecție și hormonii care nu există în niciun produs comercial.

Pentru a te asigura că micuțul tău se bucură de nutriție optimă, tu trebuie să se preocupi de propria dietă și să te asiguri că aceasta este echilibrată și în niciun caz bazată exclusiv pe suplimente alimentare.

Specialistul Getika Holistic Life stabilește împreună cu tine un plan nutrițional care să acopere atât nevoile tale nutriționale, cât și cerințele micuțului, asigurând astfel o lactație sănătoasă și fără probleme.

Sfaturi:

  • Consumă un pahar de apă/suc sau lapte de fiecare dată când alăptezi
  • Evită băuturile cofeinizate și mâncărurile picante
  • Medicamentele trebuie administrate numai cu prescripție medicală și sub atenta supraveghere a medicului
  • Evită fumatul activ și pasiv

Dacă vrei să afli mai multe despre o alimentație corectă pe perioada sarcinii sau pe timpul perioadei de alăptare și vrei să te asiguri că atât tu, cât și puiul tău primiți toți nutrienții necesari, te invităm să programezi o consultație cu specialistul în nutriție Getika Holistic Life.